[ Begin restauratie ]

Ga naar de inhoud

[ Begin restauratie ]

Nicolaasorgel
Gepubliceerd door MK · 21 november 2022
Start werkzaamheden groot onderhoud door de orgelmakers van Elbertse Op deze koude mistige novembermorgen brandde er al vroeg licht in de Nicolaaskerk. De mannen van Elbertse waren vroeg uit de veren gekomen om met frisse moed aan een nieuwe klus te beginnen: het groot onderhoud aan het Nicolaasorgel te Baarn.

Met vier man sterk werd begonnen met de eerste werkzaamheden. Allereerst met het uitnemen van het kleine pijpwerk t/m 4”. Hierna werden deze vaak minuscule pijpjes met uiterste precisie en zorgvuldigheid ingepakt en in kisten gelegd om ze zo ongeschonden naar het atelier van de orgelmaker te kunnen vervoeren. Daar worden ze de komende periode in de werkplaats geheel nagezien en gereinigd om ze weer in topconditie te brengen.

Daarnaast werd ook het mechaniek van de klavieren en het pedaal stuk voor stuk afgekoppeld en werden de handklavieren en de pedaaltoetsen geheel uitgenomen. Een bijzonder gezicht wel, een orgel zonder speeltafel. Maar we weten dat ze dringend aan groot onderhoud toe zijn na ruim 55 jaar trouwe dienst!


Terug naar de inhoud