Nicolaasorgel

Ga naar de inhoud

HET BEGIN VAN DE RESTAURATIE
EEN INTENSIEVE  PERIODE VAN VOORBEREIDINGEN IS VOORBIJ.[ Met de grootste precisie aan het werk. ]21-11-2022.  Start werkzaamheden groot onderhoud door de orgelmakers van Elbertse Op deze koude, mistige novembermorgen brandde er al vroeg licht in de Nicolaaskerk. De mannen van Elbertse waren vroeg uit de veren gekomen om met frisse moed aan een nieuwe klus te beginnen: het groot onderhoud aan het Nicolaasorgel te Baarn.

Met vier man sterk werd begonnen met de eerste werkzaamheden. Allereerst met het uitnemen van het kleine pijpwerk t/m 4”. Hierna werden deze vaak minuscule pijpjes met uiterste precisie en zorgvuldigheid ingepakt en in kisten gelegd om ze zo ongeschonden naar het atelier van de orgelmaker te kunnen vervoeren. Daar worden ze de komende periode in de werkplaats geheel nagezien en gereinigd om ze weer in topconditie te brengen.

Daarnaast werd ook het mechaniek van de klavieren en het pedaal stuk voor stuk afgekoppeld en werden de handklavieren en de pedaaltoetsen geheel uitgenomen. Een bijzonder gezicht wel, een orgel zonder speeltafel. Maar we weten dat ze dringend aan groot onderhoud toe zijn na ruim 55 jaar trouwe dienst!


Foto: Copyright Caspar Huurdeman

Alle onderdelen die vervangen minutieus gereviseerd moeten worden, zoals bijvoorbeeld de windmachine, zullen de komende periode allemaal uit het orgel worden gehaald en in de werkplaats van Elbertse verder onder handen genomen. Een spannend en ambachtelijk proces waar we je o.a. via deze website binnenkort graag over informeren en laten zien. Houdt dus vooral nicolaasorgel.nl in de gaten voor meer nieuws rond de werkzaamheden ! (MK)
Terug naar de inhoud