Nicolaasorgel

Ga naar de inhoud


[ Al veel pijpen en klavieren hersteld ]
RESTAURATIE NICOLAASORGEL VORDERT GESTAAG.
Baarnse Courant, 6 januari 2023
Melissa Hofland

Aan het Nicolaasorgel van de H. Nicolaaskerk, dat half november werd ontmanteld om gerestaureerd te worden na 55 jaar van intensief gebruik, wordt hard gewerkt. „Heel veel pijpen en klavieren zijn al hersteld. Momenteel wordt gewerkt aan de balgen, de longen van het orgel”, vertelt directeur Adjan Smitsman van Elbertse en Van Vulpen Orgelmakers. Meer dan 2.000 orgelpijpen worden onder handen genomen. Volgens Smitsman zal het orgel vanaf begin februari weer gemonteerd worden in de Nicolaaskerk. „En dan eind februari zou het orgel weer speelklaar moeten zijn."

"Wij vinden dit Baarnse orgel een bijzonder leuk orgel om aan te werken. Dit orgel is qua hoe het klinkt uniek te noemen voor de tijd waarin het gemaakt werd. Het heeft een heel eigen aangenaam karakter. Het is een echt mooi muziekinstrument. Naast dat we daarvan onder de indruk zijn, kunnen we er ook voor ons vak weer iets van leren. Een mooie klus dus.”
[ WERKZAAMHEDEN ]

Het orgel is helemaal uit elkaar gehaald. Alle onderdelen, groot, klein en van binnen en buiten worden nagekeken en gereviseerd of vervangen. Een kleine greep uit het vele dat wordt gedaan: onder meer de windmachine en de ingezakte kas van het rugwerk worden aangepakt. Het orgel was van binnen ernstig vervuild, ook dit wordt grondig gereinigd en klavieren worden hersteld. Ook komt er verlichting in het orgel.

Eind januari zal duidelijk moeten worden of alle benodigde financiën beschikbaar zijn voor alle plannen die voor de restauratie zijn gemaakt. Dan zal onder andere ook duidelijk zijn of bijvoorbeeld drie gereserveerde registers op het pedaal uit het oorspronkelijk ontwerp van orgelbouwer Verschuere die nooit zijn geplaatst door geldgebrek, alsnog worden gebouwd. „Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Dat zal de Baarnse organist nog meer klankkleuren geven voor zijn spel”, aldus Smitsman.

[ FUSIE ]

In december 2022 werd door Elbertse Orgelmakers uit Soest, aan wie de klus werd toevertrouwd, bekend gemaakt dat het vanaf januari 2023 fuseert met de Utrechtse firma gebroeders Van Vulpen waarmee het goed bevriend is geraakt in de loop van de tijd. De vierde generatie Elbertse, Hans Elbertse, hoopt volgende maand 72 jaar te worden en vindt het daarom tijd de verantwoordelijkheid over te dragen ten aanzien van personeel, instrumenten, klanten en relaties. Veel klussen werden in 2022 dan ook al samen aangepakt door Elbertse en Van Vulpen. De nieuwe directeur Smitsman: „Ik ben er heel gelukkig mee. Elbertse is een topbedrijf, wij krijgen zijn medewerkers erbij en mooie klussen zoals deze. Prachtig toch?”

[ STEUN ]

Wie de restauratie van het Nicolaasorgel wil steunen, kan dat onder andere doen door het sponsoren van een orgelpijp (kan al vanaf 10 euro). Alle informatie daarover is te vinden op de website: www.Nicolaasorgel.nl.
Terug naar de inhoud